Tågluffe-tips!

Innan vi skulle ut och luffa försökte jag googla på lite tips.
Tycker dock att utbudet av användbara tips var ganska skralt så här kommer en del.

Förbokning av biljett / reservationer.
På många tåg krävs förbokning av plats som kostar lite extra utöver InterRail-kortet.
Oftast handlar det om mellan 30 och 100 kr. Vi letade som tokar efter ställen att förboka på, tills vi upptäckte att man inte kan reservera via internet från Sverige. Istället ska man ringa till SJ's kundtjänst (0771-75 75 75) och klicka sig fram till utlandsärenden så hjälper dom till med alla reservationer som behövs. Har man tur får man prata med Birgitta som var superdupersnäll! På franska TGV-tågen måste man alltid boka i tid.

När man kommer till en ny stad och station, gå då direkt och boka nästa resa.
På så sätt kan man planera sin tid i den nya staden bättre och slipper gå en extra gång till järnvägsstationen.

Packning
Europa behöver inte vara så varmt som man tror. Ta gärna med ett ihopfällbart litet paraply, det är guld värt när det väl börjar regna. Om inte annat så för att slippa att alla paraplyförsäljare hänger på en non stop så fort det duggar lite. Vi hade med eget reslakan och egen handduk eftersom vi hört att det ofta kostade extra på hostel/hotell. På samtliga våra övernattningsställen ingick det. Handduk var dock bra på franska rivieran och andra solställen. Ta också med många böcker! Man kan nog generellt räkna tre på två veckor med lite läsning på tågen plus ströläsning på kvällarna.

Planering
Här har de tips ja läst gått itu. Somliga säger "planera allt", andra säger "planera inget, åk bara dit du vill". Jag säger inget av det, men absolut inte det senaste. Det är lätt att tro att man kan gå till en tågstation i Paris och bara hux flux hoppa på ett tåg till Barcelona. Så är det inte. Långfärdstågen går inte alltid alla dagar och sannerligen inte flera gånger om dagen. Dessutom kräver de ofta reservationer innan ändå. Mitt tips är att först kolla upp en rutt man är sugen på, och kolla om det är möjligt med tågtiderna (raileurope.com). Sedan kan man på plats rucka litegrann i schemat om man bli sugen (vi offrade till exempel en dag i Wien och åkte till Pisa), men ändå hålla sig till överlag till den planering man har sagt.

Vad gäller hur lång tid man bör vara på varje ställe så är det väldigt individuellt och beror på hur man tycker om att uppleva en stad. Jag och Jonas är inga museimänniskor som önskar att vältra oss i staden och landets historia. Istället gillar vi att strosa omkring och lära känna en stad på det viset. Titta på det vi vill titta på och strunta i resten. För oss räckte det att räkna med två dagar per stad ungefär.

Hostel/hotell
Boka det man kan innan! Att släpa omkring på massa packning och leta efter hotell/hostel är inte kul. Dessutom passar dom på att säga ett högre pris eftersom dom ser att man verkligen vill hitta någonstans att bo. Kolla upp lite bra hostel/hotell innan (även av den anledningen är det bra att ha en någorlunda planerad resrutt!) och när man kommer till stationen - gå till en turistinformation! På Turist Info-ställena hjälper dom ofta till att hitta ett bra ställe till det pris man har tänkt sig. Be om delat badrum, det brukar skilja mycket på priserna.
Om man är i Berlin: Stars Guesthouse!!! Helt fantastiskt hotell. Jättebilligt och jättefint.
I Wien: Jack's Hostel. Fräscht och nyöppnat.
Räkna med ca 200 - 300 kronor per person och natt, oavsett hostel eller hotell.
Det skiljer ofta inte så mycket mellan dem i pris som man tror.
(Östländer är ju mycket billigare än Europländer dock!)

Start och stopp
Vi valde att flyga till Paris och flyga hem från Berlin istället för att ta tåget hela vägen. Det beror ju helt och hållet på vart man bor. För oss handlade det om tid och pengar. Man får åka för halva priset i Sverige dagen innan och dagen efter med sitt InterRail-kort. Dock är flyg så billigt så vi tjänade ändå på det. Plus att vi då fick fler dagar på oss att resa omkring. Inte super miljövänligt med tidseffektivt.

Natt-tåg
För det första, det är inte jätteofta man behöver åka nattåg eftersom Europa är så kompakt. Det finns alltid en stad inom fem timmars avstånd. Men vi åkte nattåg en gång och det är verkligen att rekommendera om man ändå ska långt! Vi betalde 7 euro för en sittplats, men sittplatserna var egentligen liggplatser, bara det att dom saknade lakan och kuddar och sånt. Men ändå mjuka liggplan - sex stycken per hytt. Mycket väl värt pengarna. Dessutom behöver man ju inte ta in på hotell heller.

Övriga tips
Stora städer har flera stationer. Kolla rätt! Från vilken station går tåget?

Ta med bakteriedödande våtservetter och använd innan mat och efter tunnelbaneresor och likanande.
Det är inte jättekul att åka på sjuka på resan.

Och, det kanske viktigaste, SKOR!
Sköna skor som är bra att gå i, och gärna ett par extra att byta med ifall man har skavsår från de första.

Kom ihåg att det ofta kostan ca 30 kr varje gång man tar ut pengar i bankomat. Planera här också.
Om man åker flera kan man ju turas om att ta ut åt varandra.

Ha shampoo i en påse... Nybörjarmisstag man inte gör två gånger...

Ta med en mindre väska. Vi hade en liten ryggsäck där alla viktiga saker fanns, och som man bär med sig hela tiden. Lägg gärna kopior på pass och biljetter i de stora väskorna.




KOMMENTARER



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0