Body Talk Pt. 1

Robyns nya är så klockrent fantastiskt jävla bra att den förtjänar ett eget inlägg. Coolare tjej får man leta efter och varenda låt sitter där den ska. Framför allt None of dem som hon gör med Röyksopp och Hang with me. Att dessutom ta med Jag vet en deijlig rosa är så fint och jag är såld! Dancing on my own är ju också hur bra som helst, men det visste vi ju redan!


Tågluffe-tips!

Innan vi skulle ut och luffa försökte jag googla på lite tips.
Tycker dock att utbudet av användbara tips var ganska skralt så här kommer en del.

Förbokning av biljett / reservationer.
På många tåg krävs förbokning av plats som kostar lite extra utöver InterRail-kortet.
Oftast handlar det om mellan 30 och 100 kr. Vi letade som tokar efter ställen att förboka på, tills vi upptäckte att man inte kan reservera via internet från Sverige. Istället ska man ringa till SJ's kundtjänst (0771-75 75 75) och klicka sig fram till utlandsärenden så hjälper dom till med alla reservationer som behövs. Har man tur får man prata med Birgitta som var superdupersnäll! På franska TGV-tågen måste man alltid boka i tid.

När man kommer till en ny stad och station, gå då direkt och boka nästa resa.
På så sätt kan man planera sin tid i den nya staden bättre och slipper gå en extra gång till järnvägsstationen.

Packning
Europa behöver inte vara så varmt som man tror. Ta gärna med ett ihopfällbart litet paraply, det är guld värt när det väl börjar regna. Om inte annat så för att slippa att alla paraplyförsäljare hänger på en non stop så fort det duggar lite. Vi hade med eget reslakan och egen handduk eftersom vi hört att det ofta kostade extra på hostel/hotell. På samtliga våra övernattningsställen ingick det. Handduk var dock bra på franska rivieran och andra solställen. Ta också med många böcker! Man kan nog generellt räkna tre på två veckor med lite läsning på tågen plus ströläsning på kvällarna.

Planering
Här har de tips ja läst gått itu. Somliga säger "planera allt", andra säger "planera inget, åk bara dit du vill". Jag säger inget av det, men absolut inte det senaste. Det är lätt att tro att man kan gå till en tågstation i Paris och bara hux flux hoppa på ett tåg till Barcelona. Så är det inte. Långfärdstågen går inte alltid alla dagar och sannerligen inte flera gånger om dagen. Dessutom kräver de ofta reservationer innan ändå. Mitt tips är att först kolla upp en rutt man är sugen på, och kolla om det är möjligt med tågtiderna (raileurope.com). Sedan kan man på plats rucka litegrann i schemat om man bli sugen (vi offrade till exempel en dag i Wien och åkte till Pisa), men ändå hålla sig till överlag till den planering man har sagt.

Vad gäller hur lång tid man bör vara på varje ställe så är det väldigt individuellt och beror på hur man tycker om att uppleva en stad. Jag och Jonas är inga museimänniskor som önskar att vältra oss i staden och landets historia. Istället gillar vi att strosa omkring och lära känna en stad på det viset. Titta på det vi vill titta på och strunta i resten. För oss räckte det att räkna med två dagar per stad ungefär.

Hostel/hotell
Boka det man kan innan! Att släpa omkring på massa packning och leta efter hotell/hostel är inte kul. Dessutom passar dom på att säga ett högre pris eftersom dom ser att man verkligen vill hitta någonstans att bo. Kolla upp lite bra hostel/hotell innan (även av den anledningen är det bra att ha en någorlunda planerad resrutt!) och när man kommer till stationen - gå till en turistinformation! På Turist Info-ställena hjälper dom ofta till att hitta ett bra ställe till det pris man har tänkt sig. Be om delat badrum, det brukar skilja mycket på priserna.
Om man är i Berlin: Stars Guesthouse!!! Helt fantastiskt hotell. Jättebilligt och jättefint.
I Wien: Jack's Hostel. Fräscht och nyöppnat.
Räkna med ca 200 - 300 kronor per person och natt, oavsett hostel eller hotell.
Det skiljer ofta inte så mycket mellan dem i pris som man tror.
(Östländer är ju mycket billigare än Europländer dock!)

Start och stopp
Vi valde att flyga till Paris och flyga hem från Berlin istället för att ta tåget hela vägen. Det beror ju helt och hållet på vart man bor. För oss handlade det om tid och pengar. Man får åka för halva priset i Sverige dagen innan och dagen efter med sitt InterRail-kort. Dock är flyg så billigt så vi tjänade ändå på det. Plus att vi då fick fler dagar på oss att resa omkring. Inte super miljövänligt med tidseffektivt.

Natt-tåg
För det första, det är inte jätteofta man behöver åka nattåg eftersom Europa är så kompakt. Det finns alltid en stad inom fem timmars avstånd. Men vi åkte nattåg en gång och det är verkligen att rekommendera om man ändå ska långt! Vi betalde 7 euro för en sittplats, men sittplatserna var egentligen liggplatser, bara det att dom saknade lakan och kuddar och sånt. Men ändå mjuka liggplan - sex stycken per hytt. Mycket väl värt pengarna. Dessutom behöver man ju inte ta in på hotell heller.

Övriga tips
Stora städer har flera stationer. Kolla rätt! Från vilken station går tåget?

Ta med bakteriedödande våtservetter och använd innan mat och efter tunnelbaneresor och likanande.
Det är inte jättekul att åka på sjuka på resan.

Och, det kanske viktigaste, SKOR!
Sköna skor som är bra att gå i, och gärna ett par extra att byta med ifall man har skavsår från de första.

Kom ihåg att det ofta kostan ca 30 kr varje gång man tar ut pengar i bankomat. Planera här också.
Om man åker flera kan man ju turas om att ta ut åt varandra.

Ha shampoo i en påse... Nybörjarmisstag man inte gör två gånger...

Ta med en mindre väska. Vi hade en liten ryggsäck där alla viktiga saker fanns, och som man bär med sig hela tiden. Lägg gärna kopior på pass och biljetter i de stora väskorna.




Tågluff 2010: åtta, Berlin!

Huvudstad numero four på resan och sista resmålet för luffen!
Vi bad om hjälp att hitta ett lämpligt hotell på TuristInfon på stationen och fick några förslag, vi bestämde oss för att spara pengar och gick på den absolut billigaste hotellet i hela Berlin (35 euro per rum och natt, delat badrum, inklusive frukost). Vi hade minst sagt inga höga förhoppningar vad gäller kvaliten men ack så förvånade vi blev. Stars Guesthouse skulle kunna vara det finaste hotellet jag någonsin bott på. Så galet välinrett och fräscht och helt enkelt prisvärt! Att dessutom frukosten innehöll både brie och parmaskinka och salami och annat gottigott gjorde ju inte saken sämre..


Tummen upp för hotellet och balkongen och helt enkelt första intrycket av Berlin!


Krigsrester. Kyrka i västBerlin, ca 10 minuter från hotellet.


Olympiastadion och dålig tajming nummer tre.
AC/DC-konsert = inte gå in!


Jonas och mr Brandenburger Tor.




Tv-mast vid Alexanderplatz


Jonas är nöjd över sin tyska äkta bratwurst.


East wall gallery.
På en 1,2 km lång del av de före detta muren har man låtit olika konstnärer måla riktigt stora målningar, många med anknytning till passande ämnen såsom makt och krig och även många om just själva berlinmuren och dess fall. Verkligen jättehäftigt att promenera förbi.


Starbuckspremiär. Ingen jättehit. Ingen jätteflopp heller. Men vad är grejen?


Crepes Zimtzucker. (Kanel och socker. Ah. Smaskens!)


Jonas med den officiella VM-cigarren!

"Domen". Påbyggnaden på Berlins riksdagshus.
Kanske den smartaste och bästa marknadsföringen någonsin!
Hur många riksdagshus i världen har dagligen timslånga köer?
Och det är verkligen en helt meningslös byggnad, egentligen.
Arkitekten som byggde den här var ett geni. Tveklöst ett geni.




Italiensk buffé på flygplatsen på väg hem.
12,90 euro inklusive vin och kaffe.




I väntan på flyg, puss!

Tågluff 2010: sju, Prag!

Inte trodde jag väl någonsin jag skulle hamna i Tjeckien!
Prag var nog den stad som bäst levde upp till förväntningarna. Här snackar vi en stad med charm. Som jag har skrivit tidigare så får lätt storstäder och huvudstäder lite samma känsla och uttryck. Prag är inte en av dom. Det är faktiskt svårt att tänka sig Prag som en huvudstad överhuvudtaget. Det är mer en liten sagostad där man går omkring och myser dagarna långa. Kontor och stress verkar inte passa in alls i atmosfären, framför allt inte kring områder runt gamla delen av stan.


Mataffärer, mycket billigt.
Cirkapriser:
Läsk, 2 liter, 1 kr 40 öre
Chips, 150 gram, 6 kr
Öl, 50 cl, 5 kr


Jonas i ölets paradis!


Till och med jag var tvungen att dricka öl (smaka iallafall!)..
Vi ser ju alla hur gott jag tycker det är!


EisKaffee, mikket bättre!


Jonas höll sig dock stenhårt kvar vid den tjeckiske ölen.





Jonas hittade det här på kartan:


Stenberg utanför Stenberg Palace. En aning nöjd.




Åk till Prag! Ett litet tips!

Tågluff 2010: sex, Wien!

Efter livets första nattågsupplevelse kom vi till Wien. Vi var lite skeptiska till Wien först. Mest för att vi helt enkelt inte visste någonting om stan. Eller jo, spanska ridskolan ligger här. Ingeting vi var så intresserade av i och för sig, men ändå..


Vi började med turkisk kebab till frukost!
Dürum kebab från himmelriket. Kanske godaste kebaben någonsin.


Jonas på kartläsarhumör.


I Venedig klagade vi flertalet gånger på bristen av bänkar i Italien.
Vi vet vart alla världens förlorade parkbänkar har tagit vägen!
(Det var seriöst bänkar i HELA parken, och den var ganska stor..)


Österrikare har, tack gode gud, en fikakultur som är ganska lik den svenska.
En vanlig (riktig!) kaffe och kaka. Hur klarar sig övriga världen?


Jewnas på fikahumör!


En av resans absoluta höjdpunkter: VÄRLDENS ÄLDSTA ZOO!
Schönsbrunn Zoo i Wien. Mycket mycket kul. Zoo är kul!


Hade inte så många bra bilder på själva 'staden' Wien. Men det var fint.
Ganska mycket stora, monumentala byggnader och ändå väldigt charmigt.
Men ni får nöja er med zoo-bilderna!


Tågluff 2010: fem, Venedig!

Venedig, besvikelse nummer två.
Dock finns ett ganska tydligt samband mellan de två städer vi var mest besvikna på (Paris och Venedig). Ett, väder. Konstant regnande gör ingen på något superhumör. Två, förväntan! Om du förväntar dig paradiset kommer du alltid bli besviken. Venedig har charm, utan tvekan, men sen då? Ganska monoton stad på så sätt att allting ser likadant ut. Långa trånga gångar. Inga bilvägar alls. Här och var en kanal. Små affärer med masker (?) överallt. I stort sätt ingeting annat. Bara dessa teatermasker. Överallt.

Men, jag vill påpeka att jag faktiskt tror att vädret spelar en jättestor roll i hur man upplever en stad också!
Venedig var absolut inte dåligt, den var bara inte fantastiskt som jag hade hoppats!


Om man går en hel dag i blöta skor kan fötterna skrumpna ihop och bli nästan vita!
Bra att veta!


Nattåg Venedig - Wien.
Nattåg är att rekommenda. Sjukt smidigt.


Tågluff 2010: fyra, Pisa!

Pisa var inte med i planeringen från första början, men eftersom Italien aldrig är fel tänkte vi att en liten extra svängom inte skulle skada. Resan Nice - Pisa var ganska krånglig i och med att tågrälsen byggs om på nåt konstigt sätt i området. Därför fick vi byta tåg i Monaco, Ventimiglia och Genova innan vi kom fram. Pisa välkomnade också med finfint väder.

Pisa var en glad överaskning! Italienskt, mysigt och ganska litet.
Fina hus och mysiga gränder. Området kring lutande tornet var också väldigt fint.
Och tornet i sig, coolt! Faktiskt riktigt riktigt coolt. Det liksom.. lutar! Av sig själv.


Lunchpaus/tågbyte i Genova och snabbvisit i området.






Nybörjarmisstag: att äta på restaurang bredvid turistattraktioner.
Inte på något sätt prisvärt, men man får ju fina bilder!


Säga vad man vill om italienare, men kolla på fotboll kan dom!
Helt galet stämning.


Tågluff 2010: tre, Monaco!

Monaco hör visserligen till franska rivieran rent geografiskt, men det är trots allt ett eget land och bör således få ett eget inlägg tycker jag! Furstendömet, skatteparadiset och lilleputtlandet Monaco välkomnade med strålande sol och kanske resans bästa väder. Världens sjätte lägst befolkade land (38 000) men trots det världens högst tätbefolkade land! Förståeligt då Monaco är som en stad (land!) insprängt i en bergig vik. Superfint.


Tågstationen. Resan Nice-Monaco tog 25 minuter med tåg.
Perfekt för en eftermiddagsutflykt.


Min galet goda sallad hamnade på backen. Vem är förvånad?


Vyn från hamnen.


Monte Carlo Casino. Antagligen världens kändaste kasino.
Kostade 10 euro att bara gå in. Minsta insats på enarmade banditen: 50 kr.
Hm.. vi nöjde oss med att beundra byggnaden inklusive stekarbilarna kring från utsidan.




Kanske min absoluta favoritbild från resan.


Vyn från tågstationen. Fantastiskt vackert ställe. På tok för dyrt att spendera någon längre tid på, men helt klart värt ett besök.

Tågluff 2010: två, Franska Rivieran!

Efter Paris var målet att åka till Nice. Vi hade redan, efter en del om och men, förbokat platser på Frankrikes TGV-tåg som tar en tvärsgenom hela landet (Paris-Marseille) på tre timmar. Det var kul att se alla franska små söta byar man åkte förbi liksom det franska landskapet. Något som slår en när man åker omkring såhär är hur lummigt och grönt Europa är. Sverige är också grönt, men skogarna är inte alls lika täta och liksom fluffiga här. Hur som helst fck vi byta tåg i Marseille och åka mot Nice. Här snackar vi utsikt! Tåg resan Marseille - Nice (och också vidare upp Monaco - Ventimiglia) är fantastisk vacker! Man åker långa sträckor med en långlånglång strand och havet alldeles utanför fönstret. Jättefint.



I Nice hamnade vi på ett bra hotell. Det hette Locarno och låg ganska långt åt väster i Nice. Tjugo minuters gångavstång till stationen, ca tio till torget i centrum och inte mer än max två minuter ner till stranden. Nice har stenstrand, vilket är lite tråkigt. Man ligger inte riktigt lika avslappnad och bra på ett gäng knytnävsstora stenar. Dessutom var det ungefär två meter långgrunt, sedan blev det brant fort. Nice är med andra ord ingenting för barnfamiljer, men det är också lite av charmen. I och med att sol- och badturismen inte är så utbredd så kan Nice få vara både ock. En stad och en badort. Dessutom slipper man alla melonas melonas-försäljare. Strandpromenaden Promenade des anglais är som hämtad ur nån amerikansk LA-rulle. Sträcker sig parallellt med stranden längs hela Nice och är fullt av hurtiga joggingmänniskor och rullskriskor, och dessutom är den kantad med palmer. Finfint!



Bli inte lurade av vädret på bilderna.
Till skillnad från i Paris hade vi sol i tre av fyra dagar i Nice.
Sista dagen var lite molning så vi passade på att vandra omkring och fota.


Nice har utan tvekan ett av dom finaste torg jag någonsin sett.








Tågluff 2010: ett, Paris!

Bättre sent än aldrig.
Att ladda över bilder från dator till blogg tog betydligt längre tid än jag väntat mig, därför är sammanfattningen av resan lite sen. Men bilder är viktigt, så det fick helt enkelt ta den tid det tog.

8 juni 2010
Klockan 05:05 gick bussen från Resecentrum i Söderhamn. Vi bytte till tåg i Gävle och sedan lokalbuss från Nyköping till Skavsta. Om det är någon som ska flyga till Paris med RyanAir kan det vara värt att veta att flygplatsen ligger nästan 10 mil från Paris s det tar ett tag att ta sig in till själva staden och väl där blir man avsläppt av flygbussen precis i sydvästra kanten av stan, så det är långt till allting. Framme på hotellet i Paris var vi någon gång på eftermiddagen. Inget superhotell, men inte illa heller. Låg i ett område som hette Juarés, ca en halvtimmes promenad till Sacre Coeur.

Första kvällen strosade vi omkring på Montmartre. Inte helt fel!


Sacre Coeur - sjukt fin!


Vyn från Sacre Coeur. Som ni ser var inte Paris vädergudar och vi riktigt överens.
Men vi slapp åtminstone regn dag ett..


Caféet från Amelie from Montmartre.
Såg inte alls ut som jag tänkte mig. Gjorde liksom inget väsen av sig alls.
Var självklart svindyrt och ändå helt fullt av turister, och hade det inte vart för turisterna hade jag nog inte ens förstått att det var samma café.



9 juni 2010
Den stora Paris-dagen! Dagen då vi faktiskt skulle uppleva Paris och allt det innebär.
Att tro att man ska orka med en hel storstad till fots på en dag är lite naivt, men vi gjorde ett tappert försök. Något fötterna fick betala dyrt för i form av multipla vattenblåsor och skavsår. Men då fick vi ju se de mesta också!


Ett stycke triumfbåge blev första stoppet.
Ganska coolt faktiskt. Men rondellen i sig var så imponerande att triumfbågen blev lite en jättestor rondellhund som inte är en hund. Men snygg. Och sen gör hela historien med Napoleon och den okände soldaten allting lite präktigt och tillkonstlat tycker jag. Men en jättestor båge i en rondell. Ja, varför inte?





Stopp två. Alla turisters stora mål med Paris. Eiffeltornet.
För att vara ärlig så var något av det första som slog mig vilken ful färg den har. Liksom ljustråkbrun. Men det är faktiskt cool, det ska erkännas. Allting som har fått någonting symboliskt över sig är ju på något sätt coolt. Eiffeltornet är på sitt sätt hela Frankrike i ett trehunda meter högt galenskapsbygge som har hållt 120 år över förväntad livslängd. Lite coolt. Men som tidigare nämnt, Paris vädergudar, inte våra bästa kompisar. Vi vandrade snällt upp alla förbannade trappor till andra våningen, för att väl där inte få åka upp hela vägen. Lite trist, men det var sjukt disigt så vi hade antagligen inte sett så mycket mer. Men ändå.. (Lägg märke till den galne målaren i nedersta bilden.)


Tre. Louvren.
Bra att veta om man någon gång planerar ett besök i Paris är att det är gratis inträde för alla europeiska medborgare under 26 om man kan bevisa sin nationalitet med pass eller körkort. Det visste inte vi, så det var bara att glatt betala de 9 euro det kostade att gå in. Väl inne fanns det onekligen en del att se.. Det var lätt att se vart Mona Lisa var. Bara att leta efter turisterna. (Trots det gick vi fel först..). Mona Lisa var.. liten. I övrigt konstaterade vi att ramarna ofta var snyggare än tavlorna! Och jag skulle vilja veta hur många nakna människor som finns på tavlor och statyer i Louvren! Vad var det för fel på kläder förr i tiden?


Fyra. Notre Dame.
Vilken fin kyrka! Nu blir jag tvungen att leta fram ringaren igen, måste se.


Det var i stort sett Paris. Kollade förbi på Centre Pompidou och Gare du Nord. Höll på att hungrade ihjäl ett tag och vägrade betala på de svindyra restaurangerna kring turistområderna och fötterna fick som sagt sig en rejäl omgång. Paris var helt ärligt lite av en besvikelse. Det känns så himla tråkigt att säga så, men det är risken med förväntningar. Dessutom var vädret piss och det påverkar så mycket mer än man tror. Att fransmän inte pratar engelska och inte är vidare trevliga gör ingenting bättre. Roligt är det dock att de passar så sjukt bra in på att fördomar man har, faktiskt! I var och varannan korsning står en fransos med en baguette under armen. Det är sant! Och alla dricker rosé. Jämt. Frukost, lunch, middag. Jämt!




Tuffat färdigt!

Nu blir det ett jättekort inlägg.
Vi är hemma igen!

Det har vart en fantastiskt bra resa på alla sätt och vis.
Jag är lite less på kebab som tydligen är den universella budgetmaten nu för tiden.

Imorgon ska jag sätta mig och lägga in bilder och fippla och skriver antagligen ner en lååååång sammanfattning om allt från Paris och Victoria Silvstedt till Wien och parkbänkar i miljontals.

Kram så länge.

Etapp 3: Österrike och Wien!

Passar pa att fylla pa med uppdateringarna nu när jag har tillgang till lite gratis internet pa hostellet där vi bor. Vi kom till Wien cirkus klockan nio imorse efter livets första nattagsupplevelse. Nattag är bra! Sov kanske inte som nagon Törnrosa, men nog var det sjukt smidigt! Rekommenderas starkt. Vi betalade för sittplats, vilket visade sig vara som sovplatser fast utan lakan och liknande. Vi har med oss egna lakan sa det gjorde faktiskt absolut ingenting.

Sa, Wien! I början var jag lite skeptisk till att vi överhuvudtaget skulle aka hit. Jag hade ingen som helst uppfattning om Wien eller Österrike. Men oj sa positivt överraskad jag blivit. Jag gillar Wien! Vädret är fortfarande under all kritik men det regnade inte idag och det kan faktiskt vara ganska skönt när det ända ska promeneras omkring en hel dag om det är lite kyligare.

Wien är en huvudstad och storstad och ser saledes ut som en huvudstad och storstad. Som i väldigt manga andra länder. Men ända med lite karaktär. Helt enkelt bra. Inte fantastiskt. Men ända över förväntan. Vi pausade pa ett fik för kaffe och himmel vad gott det var! Sen har vi varit pa världens äldsta zoo idag! Mycket kul! Allt fran koalor till grodor och giraffer.

I Österrike finns nagra sma Sverige-glimtar! Bland annat finns det ett ställe i staden som heter Schweden-platz och i tidningen fanns idag en artikel om säkerheten kring kronprinsessbröllopet. (Och som ni ser, Ä och Ö finns pa tangentbordet! Hurra!)

I morgon sätter vi oss pa taget (igen!) och aker till Czech Republic och Prag!
Om jag inta hade speciellt höga förväntningar pa Wien sa har jag verkligen desto högre pa Prag.
Hittills har jag bara hört lovord var gäller Prag, och inga milda sadana heller. Sa jag hoppas hoppas hoppas att vi ocksa kan bli lika kära i Prag som alla andra tycks vara (Det funkade ju sadär med Paris..).


Jag vet att uppdateringen vad gäller bland annat Franska Rivieran är ganska dalig men jag skriver ner en ordentlig sammanfattning när jag kommer hem sen!

Jag har aldrig haft sahär ont i fötterna i hela mitt liv heller. Vi bara gar och gar och gar och man kan till en början inbilla sig att pulserandet i fötterna ska ge sig efter ett tag. Lite som att vara jättetrött för länge, da blir man pigg igen. Men sa är det inte! Fötterna fortsätter att dunka flera timmar efter att man slutat gatt. Men man far se det som lite träning. Eller snarare ganska mycket träning. Och dessutom vore det sjukt trist att se en stad via en tunnelbana.

Nu ska jag lämna över datorn till Jonas och ga tillbaka till Änglar och Demoner.
Fast jag försöker hela tiden att läsa sakta för att det inte ska ta slut.

Bara bara tva stopp kvar pa luffen! Trist men ända lite skönt. Jag längtar efter falukorv och makaroner!

Etapp 2: ITALY, Pisa & Venedig

Aaah, Italienskt tangentbord. Mycket battre an franskt! Overlag ar mycket battre i Italien an i Frankrike. For det forsta: folk pratar faktiskt engelska har. Skarpning Frankrike! Det ar faktiskt dags att ni borjar lara er ocksa!

Fran Nice akte vi till Pisa, med stopp i Monaco och Genova. Pisa var fantastiskt. Jattemysigt och fint och jattemysigt igen. Tornet lutade fortfarande. Jag har ju redan tappat bort mina solglasogon (saklart!) och lyckades pruta till mig ett par nya for 3 euro. Fynd! Jag har dock inte kunnat anvanda dom an eftersom det vagrar sluta regna i Venedig... Efter en halv natt pa en tagstation i Pisa tog vi taget klockan fem igarmorse till Florens och sen vidare till Venedig. Venedig ar inte riktigt sa magiskt som jag hade inbillat mig att det skulle vara. Sjukt mycket grander och mysiga vrar. Allting ar bara grander och sma gator hars och tvars. Gondolerna ser man lite da och da men eftersom det regnar och regnar sa ar det inte sa mycket sant heller.

Men Italien har tva stora fordelar. Kaffe och mat! Mums.

Inatt tar vi en nattag till Wien, ar en natt dar innan vi aker till Prag.
Tva natter i Prag och sen till Berlin.
Sen om en vecka ar vi hemma igen! Galet!

Nu ar det bara tva minuter kvar pa mitt internet.
Dessutom vet italienare hur man kollar pa fotboll!

Hall mig garna uppdaterad om vad som hander darhemma!
Puss och kram och hall tummarna for att vadret ar battre i Osterrike!



Etapp 1: Paris, Monaco & Nice

Tjillevipp!

Nu var det dags for en uppdatering, och eftersom vadret inte riktigt tillater nagon vidare solning idag sa har vi nu trettio minuter pa ett internetcafe i Nice. (Att skriva pa franskt tangentbord ar svart!!).

Forst, Paris!
Paris var regnigt och mulet och gratt. Sjukt trist att vi lyckades pricka in sa trakiga dagar att vara dar, men inget ont som inte har nagot gott med sig. Lite turister! Skont! Overlag sa maste jag erkanna att jag ar lita besviken pa Paris, kanske har med vadret att gora, men det har att Paris skulle vara "stadernas stad" sag jag inte sa mycket av. Jag gillade Paris, jag alskade det kanske inte. Hur som helst gjorde vi den klassiska turistrundan. Triumfbagen, Eiffeltornet (som man inte fick aka upp i hela vagen pga vadret), Louvren, Notre Dame. Been there, done that! Tack Klara kara van for alla tipsen!

Sen akte vi till Nice. Har kan man prata om "stadernas stad". Nice ar fantastiskt. Stad och strand. Jag har brant mig och ar rod som en krabba!

Vi har aven vart en svang i Monaco. Monaco ar coolt! Pa alla satt och vis.
Nu maste jag tyvarr sluta och borja kolla efter hostels i Pisa, dit vi aker imorgon!
Det kommer mer sen. Och MASSA bilder!

Jag saknar er alla hemma!

So long!


Bloggen goes. Resedagbok!

Tonight's the night.
05:05 går det en buss till Gävle, tåg till Stockholm, tåg till Nyköping, buss till Skavsta, flyg till Paris Beauvais, buss till Paris. Någon gång på eftermiddagen är vi framme på Hotel de la Comete och sen är planen för kvällen Montmartre.

10 juni åker vi till Nice och Hotel Locarno. Fyra nätter på Franska Rivieran och sen vet ingen säkert vad som händer. Förhoppningsvis finns det internet även i övriga Europa så jag kan uppdatera lite då och då.

23 juni går flyget hem från Berlin. Så mycket vet jag i alla fall!


och dessutom...

... ni är alla suckers på att kommentera!

Summer Camp 2010

En sådan fantastisk helg.
Förhoppningsvis kommer lite filmer senare.

Men jag sparar på förklaringarna och superlativen
och låter bilderna tala för sig själva.














Grattis lilleplutt.

(Några dagar för sent, men det har varit annat ivägen.)

Matilda fyllde 18 i fredags.
Hurra hurra hurra!




kalasklädd rutis!


RSS 2.0